diumenge, 18 d’octubre del 2015

Com més grans, menys actius?

PROPOSTES D'ACTIVITATS PER A LA GENT GRAN

Fer-se gran és un dels problemes que més afecta a la societat. En el moment en què la persona s’adona que ja no pot fer les mateixes coses que feia quan tenia 20 anys menys és quan al nostre cap s’inunda de preguntes: perquè no puc caminar amb normalitat? Què li passa al meu cos? Ja no podré reaccionar mai més com abans?

En aquests casos el millor és deixar per respondre aquestes qüestions i plantejar solucions depenent del problema que pugui tenir la persona.
 
Al mateix temps, jo mateixa exposo altres preguntes a fer-se arribats a aquest punt: encara que no pugui fer el que feia de jove, puc fer altres dinàmiques? Si no puc reaccionar tan ràpid com abans, passa alguna cosa per anar més a poc a poc?

Micaela Navarro Garzón, consellera per la Igualtat i Benestar Social d'Andalusia, va exposar l’any 2004 en un document titulat
"Mayores siempre activos" una sèrie de propostes per mantenir activa la gent de la tercera edat.

 
En aquest document distingeix sis tipus de dinàmiques d’entre les quals ens centrarem sobretot en dues distincions: Millorar les condicions físiques i millorar les condicions mentals.

En el primer bloc, trobem diverses activitats per tal que les persones grans puguin reduir o minorar el seu deteriorament físic. Aquesta sèrie d’exercicis estan enfocats en totes les parts físiques del cos, des d’exercicis per millorar la respiració fins a dinàmiques per poder caminar amb més facilitat, passant també per treballar totes aquelles parts del cos de la persona: mans, cames, espatlla, cap, coll...
En concret, de les activitats per millorar les condicions físiques, que s’han exposat en el citat document m’ha cridat l’atenció una en concret que és diu síl·labes rítmiques.
La dinàmica consisteix en assignar un moviment a cada síl·laba la qual conté una vocal. Per exemple:

AS- Aixecar el braç dret
ES- Fer una palmada
IS- Estirar els braços i rotar les mans
OS- Tocar-se el front
US- Fer rotacions cap-coll

D’aquesta manera podem millorar la coordinació dels moviments i el coneixement corporal de cada persona, alhora que afavorim la seva escolta i l’atenció pertinent.

Passant ja a l'altre bloc d'activitats a destacar, crec que és tan important treballar la part física de la persona, com la mental, ja que d’ella depèn gran part de la vida quotidiana. En molts casos, tant en la persona afectada com a les persones del seu entorn, afecta més el deteriorament mental que el físic, ja que amb els anys es va perdent la capacitat de recordar, memoritzar... Per això també existeixen exercicis indicats per poder si més no afavorir l’activitat de la memòria.
Per exemple, un joc de nens, que ben segur tothom hi haurà jugat algun cop a la seva vida, es pot convertir en una activitat molt útil per a la gent gran. Consisteix a tapar els ulls a la persona i posar-li davant un objecte el qual haurà d’identificar només pel tacte. Aquest exercici tan senzill ajuda a mantenir la concentració, fomentar el reconeixement d’un objecte a través d’un sentit i agilitzar la ment perquè pugui recordar de quin objecte es tracte, entre altres beneficis. La mateixa dinàmica la podem utilitzar amb el sentit de l’olfacte, distribuint diverses olors i fent que la persona identifiqui aquella olor com l'olor d'una cosa en concret.

En conclusió, fer-se gran i acostar-se cada cop més al final de la vida no hauria de ser pas una excusa per deixar de fer allò que t’agrada amb total normalitat. Actualment existeixen moltes residències per a gent de la tercera edat, centres de dia i altres alternatives on hi ha diversos programes d’activitats tant per agilitzar la ment com el cos.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada